Elektromos hajtástechnika

A hajtástechnológiák szakértőjeként mindig mozgásban vagyunk. Ezért nemcsak saját folyamataink optimalizálásán dolgozunk, hanem ügyfeleinket is támogatjuk a teljes értékteremtési lánc mentén nyújtott átfogó szolgáltatásainkkal – a tervezéstől és kiválasztástól az üzembe helyezésig és karbantartásig.

Mi az az elektromos hajtástechnika?

Elektromos hajtástechnika
Elektromos hajtástechnika
Elektromos hajtástechnika

Az elektromos hajtástechnika az elektromos hálózat vagy az akkumulátor elektromos energiáját célzottan átalakítja mechanikus energiává, és az eredő erőt mozgássá formálja. A mindennapi életünket megkönnyítő sok alkalmazás – mint a felvonók, mozgólépcsők, kapumozgatók, mosógépek, keverőgépek, borotvakészülékek stb. – elképzelhetetlen volna elektromos hajtások nélkül. Ezek megtalálhatók mind a megawattos tartományban, például mozdonyokban, mind pedig a mikrowattos tartományban, például a karórákban.

Ma már az ipari termelés sem képzelhető el elektromos hajtástechnika nélkül. Ez a technika ugyanis kulcsfontosságú szerepet játszik a gyártási folyamatok és a logisztika gépeiben és berendezéseiben. Összességében véve kiindulhatunk abból, hogy napjainkban az elektromos energia túlnyomó részét az elektromos hajtástechnika veszi igénybe.

Az ipari elektromos hajtástechnika komponensei

A gépek meghajtójaként a villanymotor volt az elektromos hajtástechnika úttörője. A modern berendezés- és automatizálástechnika felé vezető úton újabb és újabb komponensek bukkantak fel. A motor mögé kapcsolt hajtómű a mechanikus átalakító feladatát látja el: a hajtómű a meghajtandó gép vagy berendezés követelményeitől függően fogazatával a villanymotor által betáplált állandó fordulatszámot és a motor forgatónyomatékát a szükséges nagyságúra módosítja. A villanymotor többnyire háromfázisú váltakozó áramú motor. A hajtóműves motorok esetében a villanymotor és a hajtómű egy kompakt egységet alkot.

A berendezésgyártás fokozódó összetettsége miatt az elektromos hajtástechnikával szemben támasztott követelmények is nőnek. A legtöbb folyamat a fordulatszám megváltoztatása mellett annak szabályozhatóságát is megköveteli. Ilyenkor kiegészítőleg frekvenciaváltót alkalmaznak, amely – a villanymotor elé kapcsolva – az elektromos hálózat által szállított frekvenciát és amplitúdót úgy alakítja át, hogy a forgási sebesség és a forgásirány változtatható legyen. Így ezek szabályozható jellemzőkké válnak, amelyekkel aztán célzottan befolyásolhatók a munkagépek és továbbítószakaszok folyamatai.

De ezzel még messze nem teljes a korszerű elektromos hajtástechnika választéka: napjainkban a hajtástechnika és az automatizálás között képlékeny határ húzódik. A fékek nagyobb biztonságról gondoskodnak, meggátolva a berendezés mozgását, amikor nem aktív a hajtás. A motorra szerelt jeladók állandóan meghatározzák a létrehozott mozgás aktuális jellemzőit, beleértve a fordulatszámot, a forgatónyomatékot és az aktuális helyzetet. A berendezés és követelményeinek összetettségétől függően a megfelelően nagy teljesítményű elektronika és vezérléstechnika a szoftverrel együtt szabályozza a folyamatokat.

Ipari elektromos hajtástechnika

Az elektromos hajtások a modern gép- és berendezésgyártás elengedhetetlen összetevői, így megtalálhatók például az alábbi területeken:

  • szállítástechnika (hevederes szállítóberendezések, szállítószalagok, görgőspályák stb.)
  • emeléstechnika (állványkiszolgáló berendezések, daruk, emelőasztalok, függőleges anyagmozgatók stb.)
  • anyagmozgatás és robotok
  • palackozó berendezések
  • és sok egyéb

Kínálatunk: elektromos hajtástechnikai termékek teljes körű választéka egy kézből

Hajtóművek, motorok és hajtásszabályozók

Praktikus moduláris rendszerünknek köszönhetően az SEW-EURODRIVE hajtóművek, motorok és hajtóműves motorok számos kiviteli méretben és milliónyi kombinációban kaphatók. Opcionálisan például nemesacél házzal vagy robbanásbiztos kivitelben is elérhetők. Az egyszerűtől a programozható változatig kapható frekvenciaváltóinkkal (URL) együtt az egyéni követelményeket optimálisan kielégítő, testre szabott hajtásmegoldás nyerhető.

Ipari hajtóművek

„Erőművészeink” – az ipari hajtóművek – a nehézipar szélsőségesen zord körülményei között és akár 4000 kNm-es forgatónyomaték-igény esetén is teljes értékű munkát végeznek. Ezek a nagyméretű hajtóművek rendkívül robusztusak és maximális megbízhatósággal gyűrik le a nehéz feladatokat.

Decentralizált hajtástechnika

A decentralizált hajtástechnika és a mechatronikai hajtásrendszerek egyre nagyobb jelentőséggel bírnak. Teljesen mindegy, hogy frekvenciaváltóját inkább terepen, a hajtóműves motorhoz közel helyezi el, vagy már beépített frekvenciaváltót tartalmazó hajtóműves motort alkalmaz: nálunk a változatok széles kínálatát találja.

Szervohajtóművek és szervomotorok

Ha dinamikára, erőre és pontosságra van szüksége, akkor elsősorban nagy teljesítményű szervohajtóműveinket és szervomotorjainkat ajánljuk. Ezek a megfelelő intelligens frekvenciaváltókkal együtt még a komplex többtengelyes alkalmazásokat és a szinkronizált folyamatokat is jó hatékonysággal valósítják meg.

Vezérléstechnika

A berendezés struktúrájától és a gépek követelményeitől függően nem kerülhető meg az alkalmazáshoz illesztett vezérléstechnika sem. Ezért termékválasztékunkat az ipari kommunikáció eszközeivel, valamint kontrollerekkel, kezelőterminálokkal, szoftverekkel és további tartozékokkal tettük teljessé.

Biztonságtechnika

A korszerű elektromos hajtástechnikának a biztonságtechnika is elengedhetetlen eleme. A személybiztonsággal szemben támasztott növekvő követelmények és a termelékenység fokozásának igénye a biztonság vonatkozásában különösen rugalmas és megbízható megoldásokat feltételez. Ezért döntsön a funkcionális biztonságot célzó kínálatunk mellett, és gondoskodjon ezáltal a maximális üzemi biztonságról – mindig az éppen érvényes irányelveknek megfelelően.

Kapcsolatfelvételi űrlap

Örömmel várjuk!

Tanácsot szeretne kérni tőlünk egy konkrét kérdéssel kapcsolatban? Küldjön üzenetet a kérdéseivel.

Kapcsolat felvétele

Legutóbb megtekintve