Újszerű konstrukció – Winkel állványkiszolgáló berendezés

  • Újszerű konstrukció – Winkel állványkiszolgáló berendezés

    Állványkiszolgáló berendezések hajtás- és biztonságtechnikája

    Szervo-hajtástechnikánkkal és átgondolt biztonsági koncepcióval segítjük tovább a Winkel céget a műszaki fejlődés útján.

A raktárüzemeltetők számára a csomagsűrűség és az átrakási teljesítmény a két lényegi fontosságú kérdés. Az új konstrukciónak köszönhetően a Winkel állványkiszolgáló berendezései könnyebbé váltak, nincs szükségük pufferre és kisebbek a ráállási méreteik.

0% pufferút – 100% biztonság

A nehéz terhek lineáris mozgatásában több mint 30 év tapasztalattal rendelkező Winkel GmbH ügyfelei intralogisztikai rendszerintegrátorok. A württembergi Illingenben található cég munkatársai hosszú évek óta szerkesztenek és szerelnek állványkiszolgáló berendezéseket. Biztonsági komponenseinkkel és korszerű hajtástechnikánkkal teljesen újszerű hajtáskoncepciót lehetett kidolgozni a Winkel állványkiszolgáló berendezései számára. Az ügyfél ezzel az új koncepcióval lényegesen jobb ráállási méreteket, nagyobb oszlopmerevséget, és kisebb tömeget tudott megvalósítani. Ezáltal természetesen az energiaigény is kisebb.

A raktárüzemeltetők számára a csomagsűrűség és az átrakási teljesítmény a két lényegi fontosságú kérdés. Az állványkiszolgáló berendezéseket gyakran két motorral hajtják, amelyek súrlódó kapcsolattal viszik át a hajtóerőt a sínre. Ennél a megoldásnál nem kerülhető el a kopás, mivel a hajtógörgők a súrlódó kapcsolatnál megcsúszhatnak (kipöröghetnek). Attól függően, hogy az emelőkocsi éppen melyik pozícióban van, az állványkiszolgáló berendezés tehersúlypontja lehet alul, közepén vagy legrosszabb esetben az oszlop végén. Ebben az esetben gyorsításkor lengés lép fel.

Ezeknek a lengéseknek a kiegyenlítésére a hagyományos hajtáskoncepciónál a motorral ellenlengetést végeztetnek. A hajtást ilyenkor speciálisan kell erre a maximális kitérésre méretezni. Ez a tervezéskor a hajtóműves motor és a frekvenciaváltó szempontjából kb. 25-30%-kal nagyobb hajtásteljesítményt jelent, ami megint csak magasabb beszerzési költségeket eredményez.

Műszaki fejlődés a Winkel cégnél

A Winkel a Colibri állványkiszolgáló berendezéssel nem a hagyományos utat járja. Ennél az új hajtáskoncepciónál az oszlop fent és lent kardántengellyel, alakzáró módon, fogaskerékkel és fogasléccel van hajtva. Ezáltal kétszeres védelmet élvez és kedvezőbbek a deformációs értékei. Ennél a hajtásmegoldásnál a maximális terhelés a legrosszabb esetben az oszlop közepére esik. Így azonos terhelési viszonyok esetén az erőkar a felére, a hajlítónyomaték a negyedére, a lehajlás pedig 1/16-ára csökken, és a lengés szempontjából ez a mérvadó. Ennek következtében az állványkiszolgáló berendezés sokkal könnyebb és merevebb lehet. Így csekély áramfogyasztású hajtások is alkalmazhatók.

A helyváltoztató hajtást a Winkel a mi F87CM112H hajtóműves motorunkkal és MOVIAXIS® MXA81A többtengelyes szervoszabályozóval valósította meg.


A hagyományos állványkiszolgáló berendezéseknél hidraulikus végütközőket használnak. Ekkor ún. ráállási méret – az állvány és az épületfal közötti vízszintes pufferzóna – szükséges. A fal távolsága a puffer hosszával eltolódik. Az új hajtáskoncepcióval a Winkel / SEW-EURODRIVE biztonságtechnika kedvezőbb ráállási méreteket tesz lehetővé, elhagyva a hidraulikus puffert és a túlhaladási tartományt. Így a hajtástechnikától függetlenül, teljesen önállóan működik.

A MOVISAFE® UCS12B biztonsági felügyelet értékeli ki az abszolútérték-jeladók jeleit. Felügyeli továbbá az üzemi menetgörbét, és lehetővé teszi a biztonsági pozíciók (SLP) elérését. A rendszer szabályos időközönként funkcionális féktesztet hajt végre. A biztonsági fékrendszer megfelel az EN ISO 13849-1 szabvány szerinti „d” teljesítményszintnek. A megoldást a TÜV Südwest független bevizsgáló intézet tanúsította, és igazolta a szabványnak való megfelelőségét.

Az állványkiszolgáló berendezésnek egy kicsit túl kell mennie a soron, hogy az utolsó rekeszt is ki tudja szolgálni a teherfelvevő eszközzel. Ennek eredményeképpen a sín egy kicsit túlnyúlik az állványon, emiatt az alátámasztáshoz áthidalást igényel. A Winkel állványkiszolgáló berendezése az új hajtáskoncepcióval rövidebb, ami miatt az áthidalás lényegesen rövidebb lehet, vagy akár teljesen el is hagyható.

A hagyományos állványkiszolgáló berendezésekhez képest 10 és 35% közötti a súlymegtakarítás

Ügyfélkövetelmények

A Winkel cég számára a kedvezőbb ráállási méretek, a kisebb tömeg és az ebből eredő energiamegtakarítás lényegi fontosságú volt. A célkitűzés szerint az állványkiszolgáló berendezéseknek könnyebbnek és puffer nélkülinek kellett lenniük.

Az általunk kínált megoldás

Hajtás- és biztonságtechnikánk az új koncepcióval a Winkel cég kisebb alkatrészekhez való állványkiszolgáló berendezése számára a hagyományos állványkiszolgáló berendezésekhez képest 10-35% súlymegtakarítást és kisebb energiaigényt tesz lehetővé. Ezáltal hely takarítható meg. A kisebb helyszükséglet miatt nagyobb terület áll az áruk rendelkezésére. A Colibri állványkiszolgáló berendezés kisebb tömegének köszönhetően jobb dinamikájú, így nagyobb az átrakási teljesítménye. Ebből eredően a hagyományos megoldáshoz képest 8-15%-kal nagyobb a csomagsűrűség. A raktárüzemeltetőre kisebb költségek hárulnak az állványkiszolgáló berendezés, az állvány, az előzóna és az IT esetében is.

Idézet: Thomas Riffert, a Winkel műszaki ügyvezető igazgatója

A műszaki haladás jelentős felhasználói előnyöket tesz lehetővé

Mivel fizikailag kedvezőbb hajtásmódot választottunk, számottevően könnyebb szerkezetet építhetünk. …

Megnyitás
Kapcsolat
Kapcsolatfelvétel a Winkel intralogisztikai referencia témájában

Örömmel várjuk!

Konkrét feladata van és tanácsot szeretne? Küldjön üzenetet a kérdéseivel.

Kérdezzen most

Legutóbb megtekintve