Mindenki ismeri, mindenki szereti: finom puding praktikus műanyag pohárban. Csábítóan gusztusosnak és kiváló minőségűnek kell lennie. És persze az is fontos, hogy ne legyen benne por, kórokozó vagy fertőtlenítőszer.
Túl sok az elvárás? Semmi gond! A gyártóknak és a berendezésgyártóknak pontosan ez a céljuk: A végfelhasználókat ízletes és egészséges termékekkel szeretnék elkápráztatni, amelyeket bármikor szívesen újra leveszünk a polcról.
Ez a VMS töltőgépgyártó esetében sincs másként. Folyamatosan fejlesztenek, kísérleteznek, és addig optimalizálják a gépeket, hogy a végtermék akár hűtés nélkül is eltartható legyen.
Az élelmiszeriparban a higiéniai biztonság alapvető fontosságú
Daniela Kraft, a VMS marketing és technológiai vezetője gyakorlati tapasztalatból tudja: „A higiéniai biztonság azért is olyan fontos, mert az élelmiszeriparban egy termék visszahívása nemcsak ellátási zavarokat és az érintett tételek ártalmatlanítása miatt magas költségeket okozhat, hanem mert hosszú távon súlyosan károsíthatja egy élelmiszermárka hírnevét.” A legszigorúbb higiéniai előírásoknak megfelelő, megbízható gyártás tehát központi jelentőségű.
A KONTIFILL® típussorozat teljesen aszeptikus töltő- és zárógépének különlegessége a zárt gépalagutas kialakítás. A berendezés minden olyan része, amely a termékkel érintkezik, és ezért sterilnek kell lennie, ebben a steril alagútban található.
A log6 fokozat a legmagasabb higiéniai szabványt képviseli
A poharak lépésről lépésre, fénysorompós vagy elektromechanikus ellenőrzést követően jutnak a porkifúvó állomásra, majd a hidrogén-peroxidos (H2O2) fertőtlenítést követően steril forró levegővel szárítják meg őket. Ez a folyamat azt a célt szolgálja, hogy a kórokozók 99,9999%-a elpusztuljon. Ezt a piacon elérhető legmagasabb higiéniai szintet „log6 fokozatnak” nevezik. Ez biztosítja, hogy a maradék hidrogén-peroxid mennyisége 0,5 ppm alá csökkenjen.
A magas higiéniai színvonal fenntartása érdekében ugyanezeket a szigorú követelményeket kell betartani a fedél hidrogén-peroxidos sterilizálásakor is a fedéladagoló állomáson. És végül, de nem utolsó sorban: a gépalagút tisztítása és fertőtlenítése is kiemelt jelentőségű. „Cleaning in place” (CIP) és „sterilization in place” (SIP) – ez a két kulcsszó a mintegy háromórás, több lépcsőből álló tisztítási folyamat eljárásait jelenti. Minden alkatrészt és csővezetéket 143 °C-os telített gőzzel alaposan sterilizálnak, a steril alagutat pedig hidrogén-peroxiddal fertőtlenítik.
Mivel a teljes hajtástechnika a steril alagúton kívül helyezkedik el, nem igényel ilyen eljárást.