-
A megfelelő helyen spórolva
Az ínyenc fagylalt kiváló minőségű alapanyagokból és a legmodernebb technológiával készül. Milyen jó, hogy a MOVIGEAR® 20%-kal csökkenti az energiafogyasztást!
-
3 fagylaltgép, egyenként 2 tartállyal: Csúcsminőségű „tizenkét hengeres”
... amelynek a tökéletes meghajtásáról 12 MOVIGEAR® gondoskodik: Hogy Maestre Ballabeni újabb és újabb ízletes fagylaltkülönlegességeket tudjon alkotni.
-
Nincs túl sok hely
... de a MOVIGEAR® számára ez nem probléma. Halk, helytakarékos, rendkívül hatékony, gyorsan beépíthető: Így nyugodtan lehet koncentrálni az új fagylaltfajták megalkotására.
Minden fagylaltnak más az állaga. A sorbet többnyire vizet tartalmaz. A tejes fagylalt egy krémes keverék, amely tejből, vízből és tojásból áll. Ezért a fagylaltgépek keverőműhajtásának nagy fordulatszám-tartományra van szüksége. Állagtól függően ugyanis minden fagylaltfajtát máshogyan kell keverni. Természetesen fordulatszám-szabályozással. A MOVIGEAR® mechatronikus hajtásokkal és a MOVI-PLC® kontrollerrel tökéletes megoldást kínálunk erre.
A projekt dióhéjban
- Ügyfél: Ballabeni Icecream
- Berendezésgyártó: Carpigiani-ALI S.p.A.
- Település: München (Németország)
- Iparág: Élelmiszeripar
- Alkalmazás: Fagylaltgép „átlátszó gyártásban”
Csúcsminőségű fagylalt megfizethető áron
Az „átlátszó gyártás” szellemében Giorgio Ballabeni és fia, Alberto betekintést nyújtanak ügyfeleiknek és a szeminárium résztvevőinek a kézműves fagylaltkészítés titkaiba. A legfontosabb mindig a kiváló minőségű alapanyag. Matematikai szempontból ez nem könnyű feladat, hiszen a prémium fagylaltot senki nem veszi meg prémium áron.
A minőség magas szinten tartása és a költségek alacsonyan tartása érdekében néhány műszaki szempontot is érdemes figyelembe venni:
- a hőmérséklet szabályozása mellett a fordulatszám-szabályozás a legfontosabb tényező. Ha a keverő túl lassan forog, durva kristályok képződnek, és a fagylalt szemcsés lesz. Ha viszont túl gyorsan forog, akkor a fagylaltmassza nem hűl le eléggé.
- eközben az érzékelőknek megbízhatóan kell érzékelniük, hogy a fagylalt mikor kezd megkeményedni
- a hajtásteljesítményt állandóan be kell állítani
- a hajtástechnika legyen minél energiahatékonyabb a környezet és a berendezések kímélése érdekében
- az is fontos, hogy a hajtások zaját ne lehessen hallani a mintagyártás során
- a hajtások férjenek el kis helyen és legyenek rugalmasan beépíthetők, mert a fagylalttároló tartályok alatt kevés a hely
Mechatronikus hajtások, valamint precíz mozgás- és logikai vezérlő
3 fagylaltgép, 12 mechatronikus hajtástechnika:
- mindegyik gép esetében négy MOVIGEAR® MGFAS2 mechatronikus hajtásegység hajtja meg fogasszíjakon keresztül a négy tartály keverőműveit.
- mindegyik géphez tartozik egy MOVI-PLC® advanced DHR41B kontroller
- az érzékelők érzékelik, amikor a fagylalt elkezd megkeményedni, és a keverőlapátok egyre nagyobb ellenállásba ütköznek
A háttérben működő bruchsali hajtástechnika segítségével a fagylaltozó pultja elegáns, kompakt, alacsony energiaigényű, csúcsminőségű berendezéssé válik – ideálisan illeszkedve az innovatív vendéglátóipari koncepciókhoz:
- helytakarékos kialakítás a kompakt hajtásoknak köszönhetően
- minimális szerelési igény az egyszerű és gyors beépítésnek köszönhetően
- kisebb üzemi zajszint a ventilátor nélküli kialakításnak köszönhetően – nyilvános helyiségekben történő üzemeltetéshez is ideális
- a keverők a fagylalt állagának megfelelő sebességgel forognak – köszönhetően a MOVIGEAR® nagy fordulatszám-tartományának és a kontroller folyamatos forgási sebesség szabályozásának
- minden tiszta és higiénikus, mert a hajtómű, motor és elektronika tokozott egysége tökéletes választás élelmiszeripari környezetbe. higiéniai kivitelben is elérhető
- rendkívül alacsony energiafogyasztás az IE4 energiahatékonysági osztálynak köszönhetően – így több pénz jut a legjobb fagylaltalapanyagok beszerzésére
- kisebb csatlakoztatási teljesítmény az integrált motor nagy túlterhelhetőségének köszönhetően
- a fagylalt mindig a kívánt krémességű lesz, mert a kontroller az ügyfél igényei szerint programozható.
- interneten keresztül távoli karbantartás és diagnosztika is lehetséges
Alkalmazott komponensek és megoldások
Pillantás a mintaprojekt kulisszái mögé
Giorgio Ballabeni, a Ballabeni Icecream vezetője „a világ legjobb fagylaltját keresi”
Mi soha nem akartunk kompromisszumot kötni – csak azt áruljuk, amit mi magunk is szívesen fogyasztunk!
Műhelyünkben csupán egyetlen olyan fal van, amely nem üvegből készült. Mindenki nyomon követheti, hogyan készül a kézműves fagylaltkeverék, és miként válik a pultban hűsítő élvezetté.
A projekt részletei
Önnek mi a kedvenc fagylaltja? Csokoládé-gyömbér, café latte vagy pisztácia-menta? Vagy inkább egy hangzatos nevű sorbet: citrom-bazsalikom, körte-ananász vagy a szilvás lepény ízű?
Nem könnyű eldönteni. A különleges ízvilágú fagylaltkompozíciók mellett Giorgio Ballabeni müncheni fagylaltműhelyében egyedileg tervezett hajtástechnika gondoskodik arról, hogy minden fagylaltfajta elérje a kívánt krémes állagot.
A „gelato” mestere ráadásul a környezetvédelem iránt is elkötelezett. Nála a vendégek csak komposztálható papírtölcsérben és szintén komposztálható műanyag kanállal kapják kézhez a fagylaltot. Érthető tehát, hogy a műhely és a fagylaltgépek energiahatékony technikai felszerelésére is igyekszik nagy hangsúlyt fektetni.
A MOVIGEAR® mechatronikus hajtásrendszerünkés a MOVI-PLC® advanced mozgás- és logikai vezérlőrendszerünk a teljes gyártási folyamat során optimális keverést biztosít az eltérő fagylaltfajtáknak, ami egy tökéletesen krémes állagot eredményez – mindezt nagyon alacsony energiafelhasználás mellett, köszönhetően a rendkívül hatékony hajtástechnikának.
A technológia tökéletesen integrálva van a Carpigiani gyártó három, „Ideatre” típusú, egyenként négytartályos fagylaltgépébe. Ez a 12 multifunkciós tartály – Ballabeni szavaival élve „az én tizenkét hengeresem” – számítógépes vezérléssel hűt, melegít és kever. Így évente mintegy 90 tonnányi energiatakarékosan előállított fagylalt jut el a lelkes rajongókhoz.
Ballabeni Icecream – „büszkén kézzel készítve Münchenben”
A padovai származású vendéglős, Giorgio Ballabeni körülbelül tizenkét évvel ezelőtt vágott bele a fagylaltgyártásba a csúcsgasztronómia alapelvei szerint.
A Carpigiani fagylaltgépgyártó
A Carpigiani-ALI S.p.A. vállalatot 1945-ben alapította két testvér, Bruto és Poerio Carpigiani egy kis bolognai üzemben; ma már több mint 100 országban szolgálják ki ügyfeleiket. Saját megfogalmazása szerint a fagylaltgépgyártó piacvezető a kézműves fagylaltkészítéshez használt gépek terén. A vállalat emellett „Gelato University” néven saját egyetemet is működtet, ahol a jövő fagylaltkészítői átfogó képzést kapnak.